„Învestirea dumneavoastră în funcție survine într-un moment în care actul de justiție este pus la îndoială public tocmai de acele persoane care sunt chemate să răspundă în fața legii”, a transmis Klaus Iohannis în discursul susținut la începutul ceremoniei dedicate absolvenților INM.
Șeful statului a insistat în repetate rânduri că magistrații trebuie să fie un model de conduită și că o astfel de meserie este strâns legată de un set de valori și presupune responsabilitate maximă în serviciul public.
Iohannis a mai spus și că tentativele unor oameni urmăriți penal nu trebuie să îi abată pe magistrați de la principiile care le guvernează activitatea și i-a sfătuit să-și păstreze tăria de caracter.
„În aceste eforturi nu sunteți singuri, reafirm deplina mea susținere pentru îndeplinirea misiunii dumneavoastră. Alături de noi sunt românii care și-au arătat susținerea pentru o justiție independentă și dreaptă, pentru o societate în care justiția este combătută și nimeni nu este mai presus de lege, iar drepturile și libertățile sunt garantate și protejate. Profesionalismul, integritatea și dedicarea sunt câteva elemente care dau încredere cetățenilor că vor trăi într-o societate mai bună. (…) Legea și independența celor care se află în slujba justiției nu sunt negociabile și nici tranzacționabile”, a adăugat președintele.
La ceremonie a fost prezent și ministrul Justiției, Tudorel Toader. Săptămâna trecută, șeful statului a afirmat că va avea o discuție cu ministrul Justiției.
„Cu domnul ministru al Justiției voi avea în zilele următoare o discuție. Dacă va fi nevoie voi avea o discuție și cu doamna Kovesi. Și dacă tot va mai fi nevoie este posibil să avem o discuție și în trei”, a spus Iohannis.
Președintele Klaus Iohannis a declarat că nu i s-a părut că se fac presiuni politice asupra ministrului Justiției, Todorel Toader, în ceea ce privește analiza activității DNA, afirmând că Tudorel Toader este „un profesionist reunit” și va avea o poziție „fundamentată juridic”.
„(…) Nu mi s-a părut că se fac presiuni asupra ministrului Justiției. (…) Este un profesionist renumit și cu siguranță poziția cu care va ieși, atunci când va ieși, va fi una fundamentată juridic”, a declarat președintele Klaus Iohannis, solicitat să precizeze dacă este de părere că analiza activității DNA va fi făcută fără presiuni politice.
Ca urmare a semnării decretelor de numire în funcția de judecător sau procuror a candidaților care au promovat examenul de capacitate organizat în perioada 30 iunie – 13 noiembrie 2107, șeful statului va primi la Palatul Cotroceni tânăra generație de magistrați, la ora 15:00. La eveniment va participa și procurorul general Augustin Lazăr.
Totodată, la festivitate, Consiliul Superior al Magistraturii va fi reprezentat de doamna judecător Simona Camelia Marcu, în calitate de președinte.
Vor participa la festivitate, de asemenea, doamna judecător Andrea Annamaria Chiș, domnul judecător Mihai Bogdan Mateescu, doamna procuror Tatiana Toader, domnul procuror Nicolae Solomon și domnul Victor Alistar, în calitate de membri ai Consiliului Superior al Magistraturii.